Skip to main content
| Guido Quaghebeur | Nieuws

Zwerfvuil actie

Zwerfvuil:

Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, verpakkingen, tickets, blikjes, flesjes, paraplu’s, zakdoekjes,… Desondanks er vaak voldoende vuilnisbakjes aanwezig zijn, wordt er toch nog veel vuil op straat gegooid in de centra maar ook op het platteland.

Sluikstort:

Sluikstorters ontwijken bewust de ophaling van huisvuil of bedrijfsafval. Het gaat dan om afvalstoffen die gestort of achtergelaten worden: op plaatsen waar het niet mag en op momenten waarop dat niet is toegelaten en/of in de verkeerde bakken of containers. Sluikstort kunt u steeds melden aan de gemeente of stad waar het probleem zich voordoet.

Onderzoek:

Onderzoek toont aan dat 3 op 4 Vlamingen zich ergert aan zwerfvuil, dat ruim de helft van de Vlamingen zich wil inzetten voor acties die hen nauw aan het hart liggen en dat 70% van de Vlamingen zich zorgen maakt over het leefmilieu en de vervuiling.  En toch gooit een omvangrijk aantal Vlamingen klein afval nonchalant en zonder er bij stil te staan op straat. (bron OVAM)

Opgeruimd staat netjes:

We kunnen samen deze problematiek aanpakken, iedereen houd toch van een propere buurt en of omgeving waar je in het weekend gaat wandelen en of fietsen? Door deel te nemen aan zwerfvuilacties in je gemeente of stad, of je straat of wijk met enkele buurtbewoners regelmatig te ontdoen van het zwerfvuil komen we al een heel eind vooruit.

Statiegeld:

Van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog altijd een aanzienlijk deel naast de vuilbak. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het volume van het zwerfafval . Daarom de vraag tot het invoeren van statiegeld op blikjes en drankflesjes: Voor een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, stranden, rivieren en zeeën door plastic drankflessen en drankblikjes; een eerlijke oplossing voor zwerfafval door de kosten ervan weg te halen bij de burgers en lokale overheden en het verpakkende bedrijfsleven ervoor verantwoordelijk te maken; een écht duurzaam, circulair model voor het beheer van grondstoffen. (bron: statiegeld alliantie)

Ook jij kan helpen:

Jaarlijks nemen wij deel met onze afdeling aan de opruimactie georganiseerd door OVAM en de gemeentebesturen Poperinge en Vleteren. We lopen 16 km bermen af op het grondgebied van Poperinge en Vleteren. Dit jaar is dit op zaterdag 16 maart 2024. Wil je graag meehelpen, schrijf je in op onze activiteiten kalender: