Skip to main content
| Guido Quaghebeur | Flora

Bloemenweide

Bloemenweide

Een bloemenweide of enkele vierkante meter bloemenperkje aanleggen in uw tuin is zeker en vast een meerwaarde voor uw tuin, het oogt niet alleen mooi, maar het is een voedselbron voor diverse insecten, denken we maar aan vlinders, bijen, zweefvliegen, hommels en vele andere.bloemenweide 3

Voor het creëren van een bloemenweide of vierkante meter tuin heb je een onkruidvrij zaaibed nodig. Het maakt niet uit of de grond van nature nat of droog is, zolang het maar niet de ene keer kurkdroog is en de andere keer moerassig. Zorg ervoor dat de grond zo weinig mogelijk is bemest. Arme, onkruidvrije grond is de beste basis voor een bloemenveldje. Je kan er zelfs wat zand vermengen in de grond indien deze te rijk is. Wil je zowel een bloemenweide als een gazon, weet dan dat gras altijd de overhand zal halen en je bloemen zullen verdwijnen. Door het gras niet al te vaak te maaien zullen ook spontaan diverse bloemen opduiken zoals madeliefje, paardenbloem, e.a. Een optie is ook om in het gazon bloembollen te planten, zo zal in het vroege voorjaar je gazon vol staan met narcissen, krokussen, sneeuwklokjes, hyacinten, daslook, sleutelbloemen e.a. Om zeker te zijn dat die planten het volgende jaar opnieuw bloeien, maai je pas 4 à 6 weken na de laatste bloeier. Een eenjarig bloemenmengsel mengen met gazonzaad is niet aan te raden, het gazon verstikt vaak de jonge planten. 

Voor een bloemenveldje raden we aan om een- of twee jarige zaadmengsels in te zaaien. Kijk goed welke zaden er in de zaadzakjes zitten, en hou het op streekeigen mengsels.