Skip to main content
| Super User | Fauna

Hommelkast

Hommels:

Hommels komen helaas steeds minder voor. Het wordt alsmaar moeilijker voor de hommel om een geschikte natuurlijke nestlocatie te vinden.
Hommels vallen mensen niet lastig door om ze heen te vliegen zoals wespen doen. Hommels zijn zachtaardige insecten die van groot belang zijn voor de bestuiving van onze planten. Hommels behoren tot de solitaire bijen, en dat is ook direct de reden waarom hommels niet aanvallen. Hommels hebben geen kolonie die ze moeten beschermen. Dat maakt hen een ideaal insect om in de tuin te hebben.
Dagelijks zijn ze enkele uren langer bezig met het verzamelen van voedsel dan de honingbijen. Ze bezoeken dan ook twee tot driemaal zoveel bloemen. Dus het is belangrijk om ze te laten leven en hen zelfs een handje te helpen met een gepaste woning zoals dit hommelhuis.

Nestkast.

Een nestkastje is de ideale schuil- en nestkast voor de bezige dieren welke ook tijdens slecht weer uitvliegen om voedsel te vinden. De keuze van hun nest is een veilige en droge plek om te schuilen. Dit hommelhuis biedt hen alle bescherming die ze nodig hebben.

Het beste nestmateriaal vindt u in de natuur zelf, bijvoorbeeld een oud mezennest is ideaal. De hommels worden namelijk aangetrokken tot de specifieke geur. Kort stro of hooi, gedroogd mos en schapenwol is uiteraard eveneens geschikt om als nestmateriaal te geven aan de hommels. Vul de kast voor één derde met dit nestmateriaal. Plaats de nestkast naar het zuiden gericht, maar ook niet de ganse dag in volle zon, en op zo’n 20 à 30 cm tot max. één meter boven de grond. Een dakpan aanbrengen op het deksel kan nuttig zijn bij hevige regenval, want insijpelend water is uit den boze.

Te koop:

De hommelkast is te koop aan 12 euro per stuk.

hommelkast 2