Bijenhotel
Solitaire bijtjes
Bijen zijn cruciaal voor het leven op onze planeet. Toch gaat hun situatie er dramatisch op achteruit, want ze vinden te weinig eten en er zijn te weinig holletjes om in te wonen of eitjes te leggen voor de wilde bij. Natuurgebied bouwen voor de bij is dus een hoognodige zaak. Hoe doe je dat?
Zorg voor bijvriendelijke bloemen en planten
Van het vroege voorjaar tot en met het najaar hebben bijen voedsel nodig. Plant of zaai dus bijvriendelijke bloemen en planten die op verschillende tijdstippen bloeien. Kies oorspronkelijke soorten eerder dan gekweekte siersoorten. De Latijnse naam is een indicatie maar nog geen garantie. Hou bij de keuze ook rekening met de natuurlijke standplaats van de planten: bodem en vochtigheid, voorkeur voor zon of schaduw.
Deze planten blinken uit in het aantrekken van bijen:
beemdkroon, hemelsleutel, muurpeper, anijsplant, bergamotplant, kattenkruid, koninginnenkruid, grote kattenstaart, herfstaster, blauwe knoop, zilverkaars,…
Bouw een bijenhuis
Dat kan heel eenvoudig door gaatjes te boren in een blokje hard hout. De gaatjes moeten zo’n 10 cm diep zijn en 5 tot 9 mm breed. Een bijenhuisje heeft minstens 20 holletjes. Maak ze toe aan één kant zodat het niet gaat tochten in het bijenhuisje. Een bundeltje bamboe werkt ook. Hang het huisje op een zonnige plek en bevestig het aan een boom, hek of balkon. Zijn er bloemen in de buurt, dan zullen de bijen er graag komen wonen.
Bouw een bijenhotel
Laat je eens helemaal gaan en bouw een bijenhotel. Vanaf 100 holletjes kan je een bijenhuis een hotel noemen. De impact van zo''n actie is enorm: honderd bijen bevruchten duizenden bloemen, planten en fruitbomen in je naaste omgeving. Je bouwt dus veel nieuw waardevol natuurgebied.
Andere gasten
Naast de wilde bij en metselbijtjes zullen ook andere insecten heel graag het ''hotelletje'' bezoeken, denken we maar aan oorwormen, spinnetjes, lieveheersbeestjes, e.a.