Skip to main content
| Guido Quaghebeur | Algemeen

Dieren in nood

Dieren in nood

Heb je een zieke, gewonde of hulpbehoevende vogel gevonden? Ook inheemse zoogdieren (egel, vos, marter,…) komen in aanmerking. Voor huisdieren zoals katten, honden is er opvang in Poperinge, ‘Poezewoef’ 057/346281.

Maar vaak hebben jonge dieren (vogels, zoogdieren) helemaal geen extra verzorging nodig: vogeltjes kunnen eventueel terug in het nest geplaatst worden, nadat ze uit het nest zijn gevallen bij pas uitgevlogen vogeltjes zijn de ouder vogels in de buurt, en passen ze op hun kroost Of een egeltje is verloren gelopen, en kan beter naar een veilige plek gebracht worden.

voc 1Er zijn talloze oorzaken waarom een dier hulp nodig heeft: verkeer, besmeurd, gepakt door een kat, vergiftigd, onderkoeld, vast in prikkeldraad, tegen het raam aangevlogen enzovoort. Zo snel mogelijk moet dit dier naar een erkend opvangcentrum gebracht worden. Begin niet zelf de vogel te verzorgen. Immers, elke vogel heeft zijn specifieke voeding en zorg nodig. Oproepen voor zieke en/of gekwetste dieren richt je telefonisch aan het Vogelopvangcentrum Oostende (059 80 67 66) of het Vogelopvangcentrum Beernem (050 79 09 59). Je kan de vogel zelf overbrengen naar een erkend vogelopvangcentrum of één van de VOC’s contacteren, een lokale vrijwilliger die zorgt dan voor de overbrenging. Steeds zijn nieuwe vrijwilligers welkom, informeer bij de VOC's !

Wat kan je zelf doen wanneer je een dier aantreft die in nood is.

* Indien mogelijk kan je het dier bevrijden uit zijn/haar benarde situatie en opbergen in een afgesloten kartonnen doos, en deze op een rustige op kamertemperatuur plaats onderbrengen.

* Voer geen gevaarlijke reddingsoperaties uit: op daken klimmen, torens beklimmen, of over de snelweg lopen, in de vaart of beek springen, vraag hiervoor hulp van de lokale milieudienst van de gemeente zij kunnen dan eventueel brandweer of politie verwittigen mocht dit nodig zijn