Skip to main content
| Guido Quaghebeur | Algemeen

Waarnemingen.be

Waarnemingen.be is de grootste natuurdatabank van Vlaanderen. Duizenden vrijwilligers voeren jaarlijks gemiddeld 2 miljoen waarnemingen in. Doe ook mee ! https://waarnemingen.be/

Waarnemingen.be is dé website voor het melden en raadplegen van natuurwaarnemingen in België. Het is een initiatief van Natuurpunt Studie en de Nederlandse Stichting Natuurinformatie. Op 8 mei 2018 bestaat de website 10 jaar.

In die 10 jaar registreerden 28.000 waarnemers samen 31 miljoen waarnemingen van 21.400 soorten, waarmee waarnemingen.be de standaard werd op het vlak van natuurinformatie en natuurstudie in België een stevige stimulans gaf.

Waarnemingen.be is een van de mooiste voorbeelden van burgerwetenschap: duizenden geïnteresseerden melden online of via een app op hun smartphone welke soorten dieren, planten en zwammen ze hebben waargenomen. Via deze meldingen kan op de voet gevolgd worden of onze bijen, vogels of vlinders vooruit of achteruit gaan, en hoe invasieve exoten als de buxusmot of Aziatische tijgermug zich verspreiden.

Meer lezen: https://www.natuurpunt.be/pagina/waarnemingen.be