Skip to main content
| Guido Quaghebeur | Nieuws

Noëlprijs 2022

Noëlprijs 2022 voor het Landschapsbedrijfsplan van Antoon Devreese

Wie langs de straten in Vleteren fietst, heeft ongetwijfeld de nieuwe bomenrijen opgemerkt.  Ook sommige particulieren en landbouwers trachten ‘het groene bierdorp Vleteren’ met z’n open landschap en vele groene plekjes vorm te geven voor de toekomst.

Zo zorgde Antoon Devreese in Westvleteren voor een grote aanplant langs de Pottestraat, de Boucneausbeek en de Hoeslandbeek. In samenwerking met het Regionaal Landschap Westhoek werden in het voorjaar van 2021 maar liefst 41 hoogstambomen aangeplant waaronder kastanjes, populieren, eiken en lindes. “Iedereen met een kleine of grote tuin kan zijn steentje bijdragen om het landschap op te waarderen” vertelt Antoon. “Grote milieuproblemen zoals klimaatopwarming, verdroging of biodiversiteitsverlies kunnen we samen met vele kleine stapjes te lijf gaan”. Voor het keukenraam bezoeken enkele koolmezen zijn voederplank. De aanplant van maar liefst 1875m² houtkant met bijna 1000 stuks bosgoed van o.a. elzen, meidoorn, wilde appel, pruim en peer, hazelaar en wilde rozen zal ongetwijfeld nog vele mezen maar ook lijsters, zwartkoppen, merels, tjiftjafs of grasmussen aantrekken. “Het opgeven van wat landbouwgrond is niet vanzelfsprekend, maar ik vond het altijd al belangrijk om de natuur een duwtje in de rug te geven” zegt Antoon, die onlangs een bio-landbouwbedrijf te Reninge overliet aan zijn zoon Jakob.  . Op het perceel was ook ruimte voor 11 knotbomen.Deze typische bomen van het Vleterse landschap zorgen voor broedholtes voor steenuilen of mezen. Bovendienzullen ze voor stookhout zorgen voor in de duurzamefinoven die de woonkamer van Antoon verwarmt. “Het huis werd een tiental jaar geleden volledig gerenoveerd met bio-ecologische materialen.” In januari van 2023 werd het woonerf zelf nog omringd met een extra aanplant van eiken, kastanjes en een meidoornhaag. “Door de grote droogte in 2022 moesten dit jaar ook heel wat hoogstambomen opnieuw aangeplant worden. Het is een investering, maar voor landbouwers wordt de volledige aanplant terugbetaald door het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF)! “ weet Antoon. Ook voor andere landeigenaars wordt een groot deel van de kosten terugbetaald via het Regionaal Landschap.

De milieuraad Vleteren beloont dit initiatief van Antoon met de Noëlprijs 2022. Dankzij zijn aanplant is Vleteren binnen enkele jaren enkel prachtige hoogstammen, hagen en heggen rijker. Fiets deze lente gerust eens langs de Pottestraat om inspiratie op te doen voor jouw milieuproject van 2023!

Antoon heeft na de overhandiging van de Noëlprijs de geldsom direct geschonken aan de Amfibiewerkgroep van Natuurpunt Poperinge-Vleteren.  Dirk Waeyaert, lid van Natuurpunt Poperinge -Vleteren én van de milieuraad van Vleteren, nam met veel plezier de geldprijs in ontvangst.