Skip to main content
| Guido Quaghebeur | Fauna

De huismus

De afgelopen 25 jaar is de huismussenstand dramatisch achteruit gegaan. Huismussen leven al eeuwenlang in de nabijheid van mensen. Ze broedden onder de daken van huizen en stroopten zomers het platteland af, waar ze leefden van het rijpe graan op de akkers. De gezellig in groepen levende vogels houden van een niet al te nette omgeving. Met de verstedelijking van Vlaanderen zijn dorpen en steden steeds kaler, schoner en netter geworden. Heel veel daken van huizen zijn tegenwoordig voor de huismus ontoegankelijk. Minstens zo belangrijk is dat graanvelden nagenoeg overal zijn verdwenen, en na de oogst word het land opnieuw geploegd om gras of groenbemester te zaaien. De korrels van maïs, die daarvoor in de plaats zijn gekomen, zijn te groot voor de mussen. Kortom: gebrek aan voedsel en nestgelegenheid.

De toekomst van de huismus is volledig afhankelijk van mensenhulp. Natuurpunt wil met behulp van u, de alarmerende achteruitgang van de huismus een halt toeroepen. Hierbij enkele tips om deze sympathieke vogelsoort te helpen.

  • Richt uw tuin vogelvriendelijk in, zodat er het hele jaar insecten en zaden te vinden zijn. Ook bomen en struiken zijn een veilige plek voor vele vogels.
  • Voederen in de winter met diverse zaden en gebroken granen is een must. Maar ook in de zomer en vooral nazomer (eind augustus) kan al wat gevoederd worden.
  • Plaats een drinkschaal, zodat mussen en andere vogels kunnen drinken en baden.
  • Voor een stofbad zijn de mussen ook steeds te vinden, zo ontdoen ze zich van parasieten,... dus een zanderige plek in de tuin kan hierbij helpen.
  • In het landbouwgebied zijn graanveldjes die blijven staan in de winter levensnoodzakelijk voor vele vogels, maar ook voor de huismus.
  • Hang een mussen appartement of mussenloft tegen uw woning of schuurtje.
  • Wie een kippenren heeft zal ongetwijfeld nog mussen over de vloer krijgen, kippen morsen nu eenmaal met hun voedsel, en daar profiteren de huismussen van.

mussenloft 3Zijn huismussen eenmaal op een bepaalde plek verdwenen, dan duurt het jaren voordat zij er weer terugkeren. Om de huismussenstand in Vlaanderen weer te vergroten zijn geen ingewikkelde beschermingsplannen nodig. Iedereen kan meehelpen om het de huismus weer beter naar de zin te laten hebben. Door één of meer van de “Help-de-huismus-tips” uit te voeren kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat de huismus een toekomst heeft in Vlaanderen. Want zeg nu zelf, wat is nu leuker dan een groepje ruzie makende huismussen?

Te koop:

Mussenloft in houtbeton 35 euro of hout 20 euro. Enkel op bestelling: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.