Skip to main content
| Super User | Nieuws

Voeren en beloeren

Vogels voeren

Tijdens de wintermaanden hebben de vogels nood aan wat extra voedsel.

Daarom is het aan te raden om een handje te helpen, zodat ze gezond en wel de strenge vrieskou kunnen trotseren. We kunnen de vogels helpen om hun vetreserve op peil te houden door energierijk voedsel aan te bieden. De vogels zullen dit ten zeerste waarderen en zelf kunnen we een hele winter lang genieten van de vele vogels die aan en af komen gevlogen.

De voederplaats:

voerenenbeloeren 2Het voederen kan starten vanaf oktober, maar het moment dat het begint te vriezen is het wel een noodzaak, intussentijd hebben de vogels kunnen wennen aan je voederplaats.. Strooi het eten op de grond op open plaatsen dan lopen de vogels geen gevaar zelf te worden opgegeten door katten die op de loer zitten tussen de struiken. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een voederplank of een voederhuis. Plaats de voederplank op een zonnige en windarme plaats, liefst daar waar U ze vanachter het vensterraam in het oog kan houden. Zorg ervoor dat er een afdakje boven de voederplank is, zodat het voeder niet nat wordt of verdwijnt onder een sneeuwbui. Zorg ook dat de kat de voedertafel niet vlot kan bereiken.

Het meest geschikte voedsel

Tijdens deze koude periode hebben de vogels vooral nood aan energierijk voedsel dat veel koolhydraten bevat. Deze vinden we in grote percentages terug in zaden, vruchten en groenvoer. Vogels hebben trouwens het vermogen om het teveel aan koolhydraten om te zetten in lichaamsvetten. Vet is eveneens een belangrijke energiebron voor vogels. Keukenrestjes bevatten een hoog gehalte aan vet en zijn dan ook ideaal als vogelvoeder: kaas zonder plastiek randjes, ongezouten spek, cake, brood,...  voeder keukenrestjes met mondjesmaat,.. dit trekt ook muizen en ratten aan!

vetbol 1Zaden mengeling met veel zonnebloempitten zijn ideaal voor vele vogel soorten. Ook mezenbollen worden sterk gewaardeerd. Probeer zelf eens voederbollen te maken,.. noten (pinda- hazel- walnoten) broodkruim en muesli vermalen, aanvullen met diverse zaden en gedroogde wormen en dit vermengen met dierlijk vet (bv.ossewit) door dit in een brik te gieten of recipiënt kan je dit na het opstijven buiten hangen of op een voederplank leggen.  Pinda en andere noten zijn ook uitstekend wintervoer, gebruik hiervoor een pindakorfje.

Waarop letten

Voeder meerdere keren per dag. Bij voorkeur ''s morgens na de lange, koude nacht en tegen de late namiddag. Te veel voedsel geven kan ertoe leiden dat het eten met uitwerpselen wordt bevuild. Dat werkt ziektes in de hand en trekt ‘s nachts muizen en ratten aan.

Veel plezier met het voederen en begluren van de verschillende soorten vogels die uw voederplaats bezoeken.