grijze wouw in Stavele

Onlangs (januari 2021)werd een grijze wouw waargenomen in Stavele langs de Ijzer. Dit is wel een uitzonderlijke waarneming voor de regio en werkingsgebied van onze afdeling.

De grijze wouw heeft in feite weinig verwantschap met zijn naamgenoten rode wouw en zwarte wouw. Deze soort is een aparte groep binnen de havikachtige roofvogels. De grijze wouw is kleiner dan de ‘echte’ wouwen zoals rode- en zwarte wouw. Bidden (zoals torenvalken) is ook een typische jacht methode van deze grijze wouw. De vogel is van boven blauwgrijs, met zwarte armdekveren en zwarte handpennen. De kop is wit met een zwart masker rond de ogen.

De grijze wouw komt algemeen voor in Afrika, maar lijkt langzaam maar zeker een opmars bezig richting Europa, zowel in Spanje als in Frankrijk zijn al broedgevallen genoteerd van deze bijzondere vogel. Voor België en Nederland zijn het eerder losse sporadische waarnemingen. Alhoewel er vorig jaar al een koppeltje aanstalte maakte tot nestbouw in de Hoge Venen.

Foto: Marie-Paule Leleu

© Guido Quaghebeur (NP)
Komstraat 89 8970 Poperinge | 057 33 79 78 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Powered by LMD