voorgestelde wandeling

Voorstel tot winter-,lente-,zomer- wandeling

Als afdeling mogen we (voorlopig) geen georganiseerde groepswandelingen organiseren, daarom wordt een voorstel gedaan om individueel, met je gezin of 10 personen te wandelen aan de hand van knooppunten. Je kan deze wandeling op eender welk moment beleven, aan u de keuze.

Wil je de wandeling met een gids,.. neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. de gids vertelt je heel wat historische weetjes en ook de aanwezige fauna en flora komen aan bod op je wandeling ! Je betaalt de gids 40 euro.

Je start aan de Schipvaarthoeve in Poperinge en volgt de knooppunten 24,23,22,14,13,12,11,8,7,12,13,23,24    deze wandeling is zowat 9 km lang.

Je start aan de Schipvaarthoeve(KP24) in Poperinge,.. je staat (Schipvaartweg) op het tracé van de Poperingevaart: De Poperingevaart is een vaart die Poperinge verbindt met de rivier de IJzer, gegraven in 1166 in opdracht van graaf Filips van de Elzas. In de 14e eeuw onderging de Poperingevaart enkele ingrepen om ze bevaarbaar te maken. De beek werd verbreed, er werd een sluizen-complex gebouwd, spaarkommen werden aangelegd en een drietal vijvers moesten zorgen voor voldoende voeding voor de beek. De Poperingevaart werd bevaarbaar vanaf 1366 vanaf de stadskern van Poperinge tot de monding in de IJzer.

Het reepke:KP23: Dit prachtig huisje, thans bewoond,heeft een hele geschiedenis, van café, brouwerij, boerderijtje, tot seminarieplek voor geestelijken. De naam 'reepke' verwijst naar ‘reep’ die touw betekent. Touwen die nodig waren om via de overdracht de platbodems van naar een hoger niveau te brengen, op de Poperingevaart. In die omgeving was de eerste overdracht op de vaart.

→KP22-14: Bemerk de twee resterende schuilbunkers die hun functie hadden als opslagplaats in WOII. (wat precies de functie was is nog niet echt onderzocht) De open grasweide deed in WOII nog dienst als vliegveld, heel miniem, want het lukte slechts 1 vliegtuig om te landen. De zware kleigrond was een obstakel om een effen startbaan te construeren. Na ±1km zwenken we rechtsaf en verlaten we de Poperingevaart en krijgen het gezelschap van de Robaartbeek ( bij KP 14 is deze heel dichtbij).

→KP14-13: Een korte strook op het fietspad en dan veilig de Elverdingseweg kruisen.      

→KP13-12-11: Wat verder, na KP12, passeer je het ‘ solitaire hekken’ als toegangspoort naar een prachtige en interessante amfibiepoel. Halfweg knooppunten 12 en 11 siert een solitaire, stevige Haagbeuk de weiderand. Deze inheemse boom komt eerder voor in een haagvorm omdat de haag een sierlijke vorm heeft, maar wel zijn blad verliest in de winter.( terwijl een beukenhaag zijn blad behoudt). De schors is glad zoals de gewone beuk, maar grijzer en gespierder met groeven en lengte- strepen. Speciaal zijn de vruchttrossen met de kleine nootjes in sept/okt.

Op dit traject is er een eerste passage over de Robaartbeek (met wandelsluis.)

→KP 11-8-7: De Rand van de Galgebossen.De Galgebossen. Wie kan zich voorstellen dat in dit gebied, vol natuurpracht en rustgevende stilte, tot in de vroege jaren 1700 letterlijk galgen klaarstonden voor de veroordeelden… De laatste eeuwen maakten die galgen gelukkig plaats voor een uniek en gevarieerd bos. Met een beetje geluk kruist zelfs een ree of vos je pad tijdens een wandeling, fiets- of ruitertochtje…

→KP 7-12-13: De 2° passage over de Robaartbeek is hier een wankel gedoe, dit schuin betonnen bruggetje voorzichtig oversteken. We hebben dit aandachtspunt gemeld aan Westtoer om aan te pakken. Geniet van de vallei van de robaertbeek.

KP 13-23–24 : Veilig de Elverdingseweg kruisen en dan een ruim traject(± 650M)op het fietspad tot aan de Pezelhoekstraat die je rechts ingaat. We belanden zo terug aan het Reepke en stappen op de onverharde strook naar ons startpunt.

Stuur gerust een foto van je wandelgroepje op een herkenbare plek langs het parcours voor onze website. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Let wel, stevige (waterdichte) wandelschoenen zijn een must !

Evenement Eigenschappen

Startdatum 21-03-2021 14:00
Einddatum 21-03-2021 17:00
Max. deelnemers Onbeperkt
Prijs per persoon Gratis